31 d’octubre 2010

Exposició: LES TERRES DEL GAIÀ A L’ARXIU ALBERT BASTARDES 1906-1936

El proper diumenge dia 31 d'octubre, a la 1 del migdia, a la Sala del Casal de Vila-rodona, farem la inauguració de l'exposició:

LES TERRES DEL GAIÀ A L’ARXIU ALBERT BASTARDES 1906-1936


L’exposició mostra un conjunt de fotografies de les Terres del Gaià, des de Santa Coloma de Queralt fins a Tamarit, de 1906 a 1936. Són fotografies conservades a l’Arxiu Albert Bastardes de Vilassar de Dalt. Gairebé totes van ser realitzades pels germans Joan i Gabriel Roig i Font, de Barcelona. Joan era qui obtenia les fotografies en una càmera binocular i Gabriel era qui les revelava i classificava.

Són una petita part de les moltíssimes imatges que van realitzar durant vint-i-cinc anys. Joan i Gabriel eren socis del Centre Excursionista de Catalunya i en el seu afany excursionista viatjaren per una bona part de la geografia catalana. Tanmateix a la col·lecció d’imatges que ens van llegar hi podem trobar fotografies que van des de Lisboa al Mart Mort, i des del Cap Nord de Noruega a la Presa d’Assuan a Egipte.

El propòsit d’aquesta exposició és mostrar imatges fotogràfiques de les Terres del Gaià que ens transporten de tres quarts a més d’un segle enrere, per observar les realitats del passat i mostrar també els canvis més que remarcables que s’han produït, en el paisatge de camp obert o en el dels nostres pobles i espais construïts. Per això hem tornat als mateixos llocs, fotografiant els mateixos indrets, amb el propòsit de fer-ne comparança.

I en el fons de tot, tenim la voluntat de continuar dotant a les Terres del Gaià de continguts que contribueixin a valoritzar el seu patrimoni global, el respecte cap a l’herència del passat i cap el projecte de futur. A reafirmar-nos en l’estima envers el territori que determina el riu Gaià, com a espai de vida o de coneixença.